Historien om Tjuvholmen
Fra rettersted til fjordens samlingspunkt:
Tjuvholmen har en historie tilbake til 1600-tallet som blant annet rettersted. Navnet stammer fra at stedet var beryktet som et tilholdssted for tvilsomme karakterer og kjeltringer. Senere har Tjuvholmen vært alt fra landsted, havnehage for kyr, pottemakeri til offentlige bad for damer og herrer henholdsvis på øst- og vestsiden.
Fra 1982 frem til begynnelsen av 2000-tallet ble bygningene på Tjuvholmen brukt som lager, godsterminal, kontorer og lokaler blant annet for Statens balletthøgskole og Operahøgskolen.
Der fjord og folk møtes
Gjennom historien har sjønære bydeler vært møtesteder. Etter århundrer med utbygging, var det ikke lenger et slikt sted å finne i Oslo - inntil det ble bestemt at Fjordbyen var fremtiden.
I 2003 kjøpte utbygger Selvaag / Aspelin Ramm området Tjuvholmen fra Oslo Havn KF. Salget markerte startskuddet for Fjordbyen og var et resultat av en unik konseptkonkurranse i 2002, der investorer og arkitekter sammen jobbet frem forslag til utvikling av området. Oslo bystyre valgte 18. desember 2002 Selvaag Gruppen As, Aspelin-Ramm Gruppen As og arkitekt Niels Torps forslag «Utsyn» som byutviklingsprosjektet for Tjuvholmen.
Byutviklingen av Tjuvholmen startet i 2005, og høsten 2007 flyttet de første beboerne inn. Hele Tjuvholmen stod ferdig utbygd i 2014 med boliger, kontorbygg, hotellet THE THIEF og signalbygget Astrup Fearnley Museum tegnet av en av verdens ledende museumsarkitekter, italienske Renzo Piano.
Tjuvholmens tre øyer
Tjuvholmen består av tre deler som er skilt fra hverandre med kanaler for å utnytte nærheten til vannet; odden, holmen og skjæret. Flere norske arkitekter, blant andre Niels Torp Arkitekter, Kristin Jarmund, MAD, Kari Nissen Brodtkorb, Jensen & Skodvin og Lund Hagem har tegnet hver sine deler av utbyggingen. Landskapsarkitekt for Skjæret og Holmen var Gullik Gulliksen AS og overordnet skisse og delene Odden og Holmen sto Bjørbekk & Lindheim Landskapsarkitekter for. Også danske Schmidt Hammer Lassen, finske Gullichsen Vormala og den verdensberømte italienske arkitekten Renzo Piano har gjennomført prosjekter på Tjuvholmen.
Sistnevnte står bak Astrup Fearnley Museet for moderne kunst som er en viktig del av Tjuvholmen. Bygget sto ferdig i august 2012. Renzo Piano er kjent for blant annet Centre Pompidou i Paris, men har også designet utkikkstårn, skulpturpark, broer og kanaler på Tjuvholmen. Tjuvholmen skulpturpark er plassert rundt Renzo Pianos museumsbygning og er utviklet i samarbeid med det kjente kunstsenteret Louisiana utenfor København.
På Tjuvholmen finner man også hotellet The Thief – et av byens mest flotte hoteller. The Thief er, i likhet med området rundt, utsmykket med moderne kunst.
Parkering er lagt i et undersjøisk parkeringshus med 800 parkeringsplasser, slik at alle gater og plasser på Tjuvholmen er bilfrie.
Tjuvholmen er blitt et levende bysted
Selvaag og Aspelin Ramm er utbyggerne som har forvandlet stedet. Forvandlingen av Tjuvholmen har vist oss at når man forener natur, opplevelser, arkitektur og bosteder, skapes et bysted som bringer folk sammen.