close

Historien om Tjuvholmen

Tjuvholmen var opprinnelig cirka fem dekar stor og kupert, og har en historie tilbake til 1600-tallet som rettersted, senere landsted, havnehage for kyr, pottemakeri og offentlige bad for damer og herrer henholdsvis på øst- og vestsiden.

Byens første sosialistmøter ble holdt utendørs på Tjuvholmen i 1874. Navnet har i dannet tale historisk vært Tyveholmen. Oslo Havnevesen anla kaier fra 1919 og med havneutbyggingen øket arealet til 33 dekar.

Fra 1982 frem til begynnelsen av 2000-tallet ble bygningene på Tjuvholmen brukt som lager, godsterminal, kontorer og lokaler blant annet for Statens balletthøgskole og Operahøgskolen.

 

 

I 2003 kjøpte utbygger Selvaag / Aspelin Ramm området Tjuvholmen fra Oslo Havn KF. Salget markerte startskuddet for Fjordbyen og var et resultat av en unik konseptkonkurranse i 2002, der investorer og arkitekter sammen jobbet frem forslag til utvikling av området. Oslo bystyre valgte 18. desember 2002 Selvaag Gruppen As, Aspelin-Ramm Gruppen As og arkitekt Niels Torps forslag «Utsyn» som byutviklingsprosjektet for Tjuvholmen.

Byutviklingen av Tjuvholmen startet i 2005, og høsten 2007 flyttet de første beboerne inn. Hele Tjuvholmen stod ferdig utbygd i 2014.

Tjuvholmen består av tre deler, som er skilt fra hverandre med kanaler for å utnytte nærheten til vannet:

 • Odden, som er landfast og ligger nærmest Aker brygge og har høy andel næring
 • Holmen, mot syd og med mest boliger
 • Skjæret med skulpturpark og kunstmuseum

Området består av omlag to tredjedeler boliger og resten næringslokaler. Flere norske arkitekter, blant andre Niels Torp Arkitekter, Kristin Jarmund, MAD, Kari Nissen Brodtkorb, Jensen & Skodvin og Lund Hagem har tegnet hver sine deler av utbyggingen. Landskapsarkitekt for Skjæret og Holmen var Gullik Gulliksen AS og overordnet skisse og delene Odden og Holmen sto Bjørbekk & Lindheim Landskapsarkitekter for. Også danske Schmidt Hammer Lassen, finske Gullichsen Vormala og den verdensberømte italienske arkitekten Renzo Piano har gjennomført prosjekter på Tjuvholmen.

Sistnevnte står bak Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst som er en viktig del av Tjuvholmen. Bygget  sto ferdig i august 2012. Renzo Piano er kjent for blant annet Centre Pompidou i Paris, men har også designet utkikkstårn, skulpturpark, broer og kanaler på Tjuvholmen. Tjuvholmen skulpturpark er plassert rundt Renzo Pianos museumsbygning og er utviklet i samarbeid med det kjente kunstsenteret Louisiana utenfor København.

På Tjuvholmen finner man også hotellet The Thief – et av byens mest flotte hoteller. The Thief er, i likhet med området rundt, utsmykket med moderne kunst.

Parkering er lagt i et undersjøisk parkeringshus med 800 parkeringsplasser, slik at alle gater og plasser på Tjuvholmen er bilfrie.

Tjuvholmen inngår i planene for Havnepromenaden, som ble vedtatt i 2008. Promenaden vil etterhvert bl.a. gå over den planlagte broen fra Filipstad, langs den sydlige kaien i Kanalen og videre langs Strandhagen på Tjuvholmen, forbi Aker brygge, langs Akershuskaia, Vippetangen og bort til Sørenga.

Utbyggingen steg for steg

Tjuvholmen inneholder:

 • Ca. 1000 boliger
 • Kontorer for ca. 1500 arbeidsplasser
 • Hotellet The Thief, åpnet i januar 2013
 • 15 serveringssteder, 3 butikker og 6 gallerier
 • Astrup Fearnley Museet på Skjæret, innflyttet 2012 (arkitekt Renzo Piano)
 • Parkanlegg: Strandhagen på østsiden av Odden, på Skjæret med Tjuvholmen skulpturpark langs museumsbygningen, og i tilknytning til boliger på Holmen
 • Badestrand ved kanalen mellom Skjæret og Holmen, og sjøbad med brygger på den sydligste spissen av Holmen.
 • Et utsiktstårn, Tjuvtitten, på Tjuvholmens høyeste punkt, Albert Nordengens plass. 

Arkitektonisk mangfold