close

Tjuvholmen i lys!

Fjord Oslo arrangeres for tredje gang, og i år er Tjuvholmen en av destinasjonene!

Hva er Fjord Oslo?

Arrangementet er en gratis kunstfestival hvor Oslo Sentrum blir forvandlet til en stor utendørs utstilling av lys. Fjord Oslo inviterer til en sosial og inkluderende opplevelse av kunst og lys i hele fire kvelder i November. Man vil oppleve en blanding av bestillingsverk og eksisterende verk av internasjonale og anerkjente kunstere, og er blitt en bred utforskning av lyskunst. Det er et bredt spekter ulike innstallasjoner (projeksjoner, lysskulpturer, landemerkebygninger osv).

Grunnleggerne av Fjord Oslo Anastasia og Frank Isachsen hadde som ønske å skape et positivt, inkluderende, sosialt og åpent kulturarrangement, og bringe Oslos innbyggere og kunst ut i gatene. De har som mål å fremme Oslo som en levnde, innbydende og moderne kunsthovedstad.

Fjord Oslo x Miljøvern

Det er også verdt å understreke at arrangøren har stort fokus på miljø og klima, og jobber derfor med å gjøre festivalen enda grønnere for hvert år. I 2019 var de offisiell partner for Oslo Europeiske grønne hovedstad, og noen konkrete tiltak de gjør for miljøet er:

-Bruk av nettstrøm

-Bruk av eksisterende bystruktur som festivalområde

-Festivalområdet er trafikkfritt

-Bruk av moderne strømeffektiv lys- og projeksjonsteknologi

-Optimalisert oppsett og demontering av kunstverkene

-Samarbeid med lokale kafeer og restauranter. Det blir ikke tilbudt matprogrammer for å redusere anfall og bruk av engangsplast.

Dersom du har noen tips til hvordan festivalen kan bli enda flinkere på miljøvern, ønsker de gjerne innspill. Kontakt dem på frank@fjordoslo.com eller +47 454 01 014.

Årets festival

Fjord Oslo 2022 er 3.-6. november og alle installasjonene er på fra kl. 18:00 til kl. 23:00 hver festivalkveld! Temaet for årets festival er PERSPECTIVE / PROSPECTIVE. Temaet omhandler å reflektere rundt vårt personlige synspunkt og vår idé om visjoner for fremtiden, gjennom lyskunst. Ved å se de siste komplekse hendelsene i verden i lys ser vi åpenbart at de individuelle perspektiver danner en felles fremtid for oss. Derfor er det viktig å tenke over hvordan vi vil at denne fremtiden skal være.

Vi gleder oss til å se Tjuvholmen lyse opp novemberkveldene!

Strømkrise + lysfestival?
På grunn av høye strømpriser er forståelig at mange setter spørsmålstegn ved hvor mye strøm Fjord Oslo kommer til å bruke, og ikke minst hva det vil koste. Her er enkel matte og spennende fakta!

Fjord Oslo 2022 har beregnet et forventet strømforbruk på 3 500 kilowattimer (kWh).
Med en strømpris på 3 kroner per kWh, blir det en regning på litt over 10 000 kroner.
Med et publikum på 150 000, som var vårt publikumstall i fjor, tilsvarer det et forbruk på 24 watt-timer (Wh) per besøkende.

Dette tilsvarer strømmen du bruker for:

  • å koke litt mindre enn en halv kopp te, eller
  • å ta en tre-sekunders dusj, eller
  • å se på TV i 12 minutter

Når dere drar ut for å oppleve lyset i høstmørket et par timer på kvelden, vil deres reduksjon i strømforbruket hjemme være mye større enn strømforbruket til hele Fjord Oslo!
Og ikke mist kan dere dele en magisk opplevelse sammen med deres kjære og tusenvis av andre, og samtidig bidra til å holde liv i restauranter, kafeer og barer som sliter med høye strømpriser og etterdønningene etter pandemien.

Hvordan komme seg til installasjonen på Tjuvholmen?

Med tog: Nærmeste togstasjon er Nationaltheatret. Herfra kan du enten gå i 12 minutter eller ta 54-bussen til Tjuvholmen.

Med buss: 21 Tjuvholmen og 54 Tjuvholmen sitt endestopp er Tjuvholmen. Sjekk ruterapp for tilgjengelighet og rutetider.

Alternativt: Du kan så klart også gå eller sykle til festivalområdet. Det tar som sagt 12 min fra Nationaltheatret og en 25 minutters gåtur fra Oslo Sentralstasjon. NB: Det er mulighet for sykkelparkering på Tjuvholmen.

Har du husket å booke bord?

Ønsker du å ta en matbit eller en bedre middag under festivalen anbefaler vi å booke bord allerede nå:

BORDRESERVASJON

Velkommen skal du være 3-6.november!