close
Laster Aktiviteter

« Alle Aktiviteter

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Tjuvtitten markerer Purple Day 26.mars

26 mars

Purple Day feires i over 85 land. Epilepsi er en av de vanligste nevrologiske sykdommene, og kjennetegnes ved økt risiko for tilbakevendende epilepsianfall.

Omtrent 1 av 100 personer har epilepsi og over 45 000 mennesker i Norge. Epilepsi er vanligst hos både veldig unge og eldre, den kan utvikles i alle aldre. En person får diagnosen epilepsi når de har tilbakevendende anfall med opprinnelse i hjernen. Det er over 40 forskjellige typer epilepsi, hvorav mange ikke gir noen form for krampeanfall. Epilepsi er ikke smittsomt. Du kan rett og slett ikke bli smittet av en annen person eller fange det rett og slett. Du bør aldri holde noen nede mens de får anfall. Det foreløpig ikke finnes noen kur mot epilepsi, vil rundt 70% av personer med epilepsi bli anfallsfrie med medisiner. Epilepsi kan fortsatt være en veldig alvorlig tilstand, og enkeltpersoner dør av det. Mange mennesker som lever med epilepsi kan gjøre de samme tingene som en person som lever uten epilepsi kan gjøre, de trenger ganske enkelt noen ekstra støtte.

Vennligst IKKE putt noe i munnen til noen under et anfall. Det er umulig å svelge tungen under et anfall. Det er sant at en person kan bite seg i tungen under et anfall.

Generell instruks for førstehjelp ved epilepsianfall

1. Ta tiden.
2. Ring 113 hvis du er i tvil om hvordan du skal håndtere anfallet.
3. Pass på at personen ikke skader seg selv under anfallet.
4. Se til at personen har frie luftveier.
5. Bli hos personen til bevissthet er gjenvunnet.
6. Ved anfallsvarighet over 5 minutter, tilkall ambulanse og/eller administrer akuttmedisin.

Detaljer

Dato:
26 mars