close
Laster Aktiviteter

« Alle Aktiviteter

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Gnist & Drivkraft – M35 Collective

4. november 2022 - 13. november 2022

Stephen Lee Johannessen (f. 1992) er en norsk og afro amerikansk kunstner. Hans kunstnerskap og kreative metode har sin rot i hardt arbeid, linjer og fokus i hvert strøk. Han tror på viktigheten av prosessen man velger i det man skaper og det å ta bevisste steg for sin egen kreative prosess, men også å følge sin intuisjon blindt for å framheve en stil som er bevist, samt kaotisk. Stephen er opptatt av romantikken som knytter mennesker til historiske, kulturelle og ulike miljøer sammen. Han jobber primært med blyant og akryll på lerret. Bildene beskriver ofte scener med byer og mennesker som samspiller med hverandre, kanskje vi kjenner dem igjen, kanskje ikke.

¨Jeg mener mitt kunstnerskap i dag handler om å være modig nok til å starte prosessen, bevege meg i retninger for å skape fra det som ikke enda eksisterer til noe som gir inntrykk med tyngde.¨
Stephen vokste opp i en utradisjonell kunstner familie på 90-tallet, med en far som var en mentalt syk, men afroamerikansk trommespiller og en bror som også var mentalt syk. En opplevelse av avstand utviklet seg igjennom stigma knyttet til oppveksten til Stephen gjorde at han begynte å utrykke seg ved å bruke tegning, maleri og kunsthåndtverk.
Tidlig i hans liv var Stephen av naturlige grunner veldig nær sin bestefar og kunstner Jens Johannessen som ga ham innblikk i sin måte å arbeide på, hans fokus, struktur, kreative metode og hans arbeids prosess. Dette ga Stephen forståelse og tillit til sin egen evne til å tegne og male i et ellers lite kreativt nabolag på Snarøya utenfor Oslo. Opplevelsen av avstand ble større og større, og utviklet seg gjennom stigma knyttet til psykisk lidelse og lite stabilitet rundt familie. Stephen ønsker å bevise noe for seg selv da han gikk på Steinerskolen i Bærum, og startet gnisten og drivkraften til å arbeide med kunst senere i livet.
¨Jeg liker å tenke at det er en slags dybde og et mørke i mine verk, et stabilt mørke som gjør mitt kunstneriske utrykk mulig. Som en metafor for hvordan min kreative metode har utviklet seg igjennom en stigmatisert oppvekst. Jeg trekker tråden mellom mine mørke dager som en ung svart gutt i et typisk norsk nabolag med en far som hadde en mental sykdom de fleste ser på som en dødsdom, og en familie som var fragmentert. Tålmodighet til å skape og stole på prosessen er noe jeg mener ble født da jeg så at det å være kreativ var essensielt. Min kunstneriske vei har dermed utviklet seg mellom ting jeg ikke forsto og det jeg erfarte og opplevde.¨
Da Stephen var 15 år gammel flyttet han med to brødre og sin mor til California i USA. På college begynte Stephen å ta det å skape ting med hendene sine mer på alvor. Uten å fullføre college flyttet Stephen tilbake til Norge i 2014. Gjennom den kunnskapen han tilegnet seg fra han var liten frem til nå har Stephens kunstneriske utrykk utviklet seg og modnet til det det er i dag.
Sjekk utstillingen her.

Detaljer

Start:
4. november 2022
Slutt:
13. november 2022