close

Et vakkert undervannseventyr

Under Tjuvholmen utspiller det seg et vakkert eventyr.

Livet i havet får hjelp til å komme i økologisk balanse igjen etter mange år med dårlige levekår.

Dette er gjort mulig av utbyggerne av Tjuvholmen, Selvaag og Aspelin Ramm. De fikk satt ut kunstige undervannsrev, som består av hundrevis av betongelementer med skjulesteder for fisk og skalldyr, og 1 500 blåskjelltau. Småfisk, sjøstjerner, krabber og hummer har søkt til anleggene, som også er et populært mål for sportsdykkere.

Fra bygget ytterst på Tjuvholmen henger flere hundre blåskjelltau ned i sjøen. Blåskjellene fester seg til tauet og henter næring fra vannet. Hvert enkelt av blåskjellene filtrerer flere liter med vann i døgnet. Blåskjellkoloniene er flotte, naturlige gjemmesteder for andre organismer.

Utenfor Astrup Fearnley-museet og skulpturparken på Tjuvholmen er det også plassert ut 100 betongelementer på 20 meters dyp. Disse blir til kunstige rev og gir grobunn for tare og skjell. De blir også fine skjulesteder for reker og andre organismer, som igjen vil lokke til seg fisk. I tillegg til revene, har kunstneren Ane Sommerstad laget en skulpturinstallasjon i samarbeid med Marinreparatørene som har bidratt til en helt magisk stemning under vannoverflaten.

Bilder og video: Rune Haldorsen