close

Fjord Cleanup renser Oslofjorden!

I fjor plukket de opp fem tonn søppel fra havet rundt Oslofjorden. Nå er gjengen fra «Fjord CleanUp» i gang igjen. Målet er å få en så ren fjord som mulig, og først på agendaen da vi kom på besøk: Hente opp el-sparkesykler fra havbunnen. 

Sammen med padleguide og miljøentusiasten Tomas Hansson fra New Zealand, har de helt siden 2015 ryddet hovedstadens elver og fjorder for plast og søppel. De frivillige søppelplukkerne har alle en relasjon til organisasjonen «Fjord CleanUp», og alle blir tildelt ulike oppgaver. Noen plukker søppel fra vannkanten, mens andre dykker etter el-sparkesykler, plast og annet søppel fra sjøen.

-Det hele startet på en kajakktur langs Akerselven for seks år siden. Det var så mye søppel i elven, så vi begynte bare å plukke mens vi padlet nedover. Etter hvert tilbød jeg folk gratis guidet kajakktur mot at de plukket en pose søppel underveis, forteller Tomas.

På spørsmål om hva som var den gryende inspirasjonskilden til hans miljøengasjement, svarer han momentant og med glimt i øyet:

-Jeg er bare en kajakkfyr som liker rent vann, og som liker å få ting gjort.

Vegansuppe og sauna 

Non profit-organisasjonen til Tomas vokste fort, og med ny lokasjon på Aker Brygge i 2019 økte også populariteten. Mange ville hjelpe til med å gjøre Indre Oslofjord til en renere og mer levedyktig fjord.

-Vi lagde rett og slett et event rundt det å rydde havområdene i Oslo, og nå har vi bortimot et 10-talls frivillige som kommer hver mandag klokken fem om ettermiddagen for å plukke søppel fra havet og områdene rundt. De har alle et brennende engasjement for et friskere miljø, og alt de får for innsatsen er gratis vegansuppe og sauna, sier Tomas – og legger til:

-Vi har gitt folk en arena hvor de kan gjøre en forskjell for miljøet. Samtidig er det en hyggelig sosial møteplass hvor folk har det moro sammen, smiler han.

Støtte fra det lokale næringslivet 

Flere organisasjoner og bedrifter har opp gjennom årene gitt donasjoner til dette viktige arbeidet. Også det lokale næringsliv har bidratt med betydelig beløp.

-Heldigvis er det mange som anerkjenner jobben vi gjør, og vil støtte oss økonomisk. Tjuvholmen Infrastruktur AS og Selvaag Eiendom har nylig sponset oss med til sammen hele 40.000 kroner. Det gjør at vi kan investere i bedre utstyr. Vi trenger blant annet en spesialbygget båt til strategiske mål, en drone til å kartlegge fjorden – og ikke minst helårs dykkerutstyr, som gir oss muligheten til å dykke dypere. Helt fantastisk! Avslutter Tomas med iver i stemmen.

Selvaag Eiendom ønsker å være en pådriver for livets rett i havet. Derfor har de også sammen med utbygger Aspelin Ramm Eiendom, blant annet sørget for kunstige undervannsrev rundt Tjuvholmen. Dette for å skape bedre økologisk balanse og levevilkår for havets organismer.

Her kan du lese mer om det fantastiske undervannseventyret: https://www.tjuvholmen.no/et-vakkert-undervannseventyr/.

Og ønsker du å bidra på en eller annen måte, til det viktige arbeidet «Fjord CleanUp» gjør, kan du lese mer her: https://www.fjordcleanup.no/